Magyarok szövetsége: Június 4.-én lesz Trianon 90-edik évfordulója

Április 20-án tartott a Magyarok Világszövetsége párizsi tagozata sajtótájékoztatót a budapesti Magyarok Házában.

A rendezvényre előző nap került volna sor, de a légtérzár miatt a Párizsban élő magyar szervezők csak szárazföldi közlekedéssel tudtak ideutazni.

Június 4-én, a trianoni békeparancs 90. évfordulójára összmagyar megemlékező tüntetést kezdeményez a Magyarok Világszövetsége Versailles-ba, a történelmi Magyarország feldarabolásának helyszínére, a Nagy-Trianon palota elé.  Az MVSZ törvényt kezdeményez Trianon napjának nemzeti gyásznappá, illetve nemzeti emléknappá való nyilvánításáról. Trianon emlék-CD készül. Párizsba Albert Camus-szobor állítását tervezik.

Magyar az, akinek fáj Trianon! – idézte fel tíz évvel ezelőtt, a Magyarok V. Világkongresszusának nyitókonferenciáján elhangzott kijelentését a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós mai sajtótájékoztatóján. Majd Henri Pozzi francia újságírót, a trianoni diktátumot kierőszakoló francia miniszterelnök, Clemenceau egykori rejtjelező haditudósítóját idézte, aki a húszas években kiadott könyvében, La guerre revien (A háború visszatér) kifejtette, hogy 1920. június 4-én Versailles-ban Magyarországot nem feldarabolták, hanem egy évtizedeken keresztül, titkos összeesküvéssel előkészített merénylettel meggyilkolták. Az MVSZ elnöke isteni csodának nevezte azt, hogy Magyarország ezek után még létezik.

A sajtótájékoztatón jelen volt Tarján Ernő, aki felajánlotta, hogy halálának 50. évében a Magyarok Világszövetsége állítson szobrot Párizsban Albert Camus Nobel-díjas francia írónak, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc lelkes támogatójának. Albert Camus így fogalmazott

A magyarok vére című írásában, 1957-ben:

„A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.”

Az MVSZ elnöke bejelentette, hogy a francia hatóságokat a szoborállítás és a trianoni tüntetés együttes tervével keresik meg.

Itt lesz a megemlékezés a Kis Trianon palota előtti téren!

Június 4-én, Trianon 90. évfordulójára az MVSZ összmagyar emlékező tüntetést kezdeményez Versailles-ba, a békediktátumot Magyarországra erőszakoló konferencia helyszíne, a Nagy-Trianon palota elé. Emlékeztetett arra, hogy tíz évvel korábban, a 80. évforduló előtt már kezdeményezett hasonló tüntetést, ám azt az akkor kirobbant bel-magyar hisztéria miatt le kellett mondania. Most minden másképp lesz! – szögezte le az elnök.

Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke a hazugság századának nevezte a XX. századot. Nyomatékkal kifejtette, hogy Magyarország trianoni feldarabolásának semmi köze az I. világháború kimeneteléhez, hiszen jóval annak befejezése előtt, 1917-ben, a párizsi szabadkőműves kongresszuson döntöttek Magyarország sorsáról.

Felháborítónak nevezte a magyarországi sajtó közönyét a magyar nemzet legsúlyosabb sorskérdése iránt, hiszen a sajtótájékoztatón egyedül a Duna tévé stábja jelent meg.

Hompoth Zoltán, az MVSZ Magyarországi Ügyvivő Testületének elnöke bejelentette, hogy a versailles-i tüntetést a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, közösen szervezik, ezzel is elismerve a HVIM történelmi érdemét, hiszen ez a szervezet volt az első, amely Versailles-ban tüntetést szervezett a trianoni békeparancs miatt. Ugyancsak társszervezők lesznek a Nemzeti Érzelmű Motorosok, amelynek vezetője, Jeszenszky Sándor szintén jelen volt a sajtótájékoztatón.

A továbbiakban Patrubány Miklós ismertette a Trianon 90. évében tervezett programokat:

- A Magyarok Világszövetsége kezdeményezi, hogy a 2010-es választások után megalakuló Országgyűlés hozzon törvényt június 4-nek, Trianon napjának nemzeti gyásznappá, illetve nemzeti emléknappá való nyilvánításáról, amelyen minden magyarországi iskolában kötelező legyen a trianoni országcsonkításról megemlékezni. Az MVSZ elkészíti a törvény tervezetét és azt kéri az Országgyűléstől, hogy a június 4-e előtti, alakuló ülésén fogadja azt el.

Az MVSZ precedensnek tekinti Olaszország példáját, amely a közelmúltban törvényt fogadott el február 10-nek nemzeti emléknappá való nyilvánításáról (1947. február 10. a II. világháborút lezáró párizsi béke napja, fél Isztria elvesztésének és 300.000 olasz elüldözésének a napja.)

A Magyarok Világszövetségének Elnöksége kezdeményezi az egyházak felé, hogy ezen a napon 16 óra 30 perckor öt percre szólaljanak meg a harangok.

Február 13-án, Kolozsváron Felvidéki üzenet Trianon 90. évében címmel a kérdés ismert szakértőinek részvételével kerekasztalt szerveznek, amelynek vitaindítóját dr. Popély Gyula újonnan megjelent könyve – Felvidék 1914-1920 – képezi.

- A 2010. június 4-i, versailles-i összmagyar tüntetésre a Magyarok Világszövetsége hívja az összes nemzeti érzelmű magyar embert és szervezetet. Kéri, hogy a megyei szervezetek és az Országos Tanácsok szervezzenek utazást a helyszínre. Az utazások budapesti koordinátora Hompoth Zoltán.

- Dr. Léh Tibor párizsi ügyvéd, az MVSZ Kárpát-medencén Kívüli Régiója alelnöke vezetésével Párizsban szervezőbizottságot hívtak életre. Az MVSZ kezdeményezi és kéri a versailles-i múzeumot a Nagy-Trianon palota korhű berendezésére.

- Az aradi vértanúk mártíromsága 160. évfordulójára kiadott emlék-CD mintájára Trianon 90. évében az MVSZ egy Trianon emlék-CD kiadását tervezi. Szándéka szerint az emlék-CD május első napjaiban jelenik meg.

- Trianon 90. évének programkoordinátora Bottyán Zoltán, a trianoni és a párizsi béke fölülvizsgálatát kezdeményező Igazságot Európának! című petíció szóvivője.

Bottyán Zoltán, aki egyben az MVSZ Nógrád megyei szervezetének elnöke is, bejelentette, hogy a Trianon napja nemzeti emléknappá nyilvánításának szellemében kezdeményezték, és Pásztó önkormányzata ellenszavazat és tartózkodás nélkül határozatba is foglalta Trianon napjának pásztói emléknappá való nyilvánítását. Bíznak benne, hogy lesznek követőik.

Budapest, 2010. február 4.

MVSZ Sajtószolgálat

Információ és jelentkezés: Hompoth Zoltán 20/ 933-6294

network.hu

Címkék: trianon évforduló

B Klári üzente 14 éve

Települések, kerületek, megyék saját buszt is szervezhetnek, szállásban Pest megyeieknek Hompoth Zoltán 20/ 933-6294 is, más területeken élők csoportjainak pedig az elnok@mvsz.hu emailre írva segítenek a szervezők.

Válasz