Magyarok szövetsége: Hogyan zajlottam a Világ Körüli Menet magyarországi eseményei - Hajdúböszörmény, Pécs, Erdély

Márpedig ahol nincs béke, ott csak szenvedés és bánat uralkodik

A Nemzetközi Szent György Vitézei Lovagrend csatlakozott a Menethez.

"A Nemzetközi Szent György Vitézei Lovagrend alapító okirata, mely 1324-ben íródott Károly Róbert királyunk szándéka szerint, a segítségnyújtás, a gyengék gyámolítása, alapfeltétel. Márpedig ahol nincs béke, ott csak szenvedés és bánat uralkodik.

A mi lovagi kötelességünk a rászorulók támogatása. Kötelességemnek érzem, mint a Nemzetközi Szent György Vitézei Lovagrend Nagymestere, a Világ Körüli Menet és céljainak támogatását, Dámáink és Lovagjaink egyetértésével, hiszen a mi célunk is az, legyen béke és egyetértés a földön. Ezért kívánunk csatlakozni a Világ Körüli Menethez."

Hajdúböszörmény polgármestere támogatja a Világ Körüli Menetet

Kiss Attila Hajdúböszörmény város polgármestere is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melyet egy nemzetközi szervezet, a Humanista Mozgalom indított útjára az új-zélandi Wellingtonból 2009. október 2-án. A Világ Körüli Menet a Békéért és az Erőszakmentességért akció vélhetően a világ eddig létező legnagyobb és legszélesebb összefogása a békéért.

A menet - november 4-én érkezett Magyarországra - a következő követeléseket fogalmazta meg: a világ atomfegyverkészletének leszerelése; a megszálló csapatok azonnali kivonása a megszállt területekről; a hagyományos fegyverek fokozatos, arányos és egyidejű leszerelése; az országok közötti megnemtámadási egyezmények aláírása; a kormányok utasítsák el a háborút, mint a konfliktusok megoldásának eszközét.

Az eseménysorozatot számos hazai és nemzetközi híresség és közéleti személyiség támogatja. Magyarországon: Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Jordán Tamás színész, színházigazgató, Závada Pál író, Szabó Győző színész és még sokan mások.

Világszerte is sok híresség állt a kezdeményezés mellé, többek között, őszentsége a Dalai Láma, Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai érsek, Pedro Almodovar filmrendező, Penélope Cruz színésznő.

Pécs városa is csatlakozott a Menethez

A Világ Körüli Menetet a Békéért és Erőszakmentességért 2008. november 15-én indították útjára az Argentínában található Punta de Vacas-i Tanulmányozás és Elmélyülés Parkjában megrendezett Szimpózium során.

A Menet célja, hogy felhívja a figyelmet arra a veszélyes globális helyzetre, amelyben élünk, egy lehetséges nukleáris konfliktus megnövekedett veszélyére, a kiújult fegyverkezési versenyre valamint az idegen területek erőszakos katonai megszállására.

A Menet egy példa nélküli társadalmi mozgósítást javasol, melyet a Humanista Mozgalom egyik szervezete, a Háború Nélküli Világ Alapítvány kezdeményezett. Pusztán néhány hónap alatt ezrek csatlakoztak a Világ Körüli Menethez, pacifista és erőszakmentes szervezetek, számos intézmény, ismert személyiségek a tudomány, a kultúra és a politika területéről, emberek, akiket érzékenyen érint a jelenlegi helyzet sürgőssége. Számos kezdeményezés is útjára indult már több mint 100 országban, és a Menet egy gyorsan fejlődő jelenséggé vált. Az akcióról a www.vilagbekemenet.hu  honlapon olvashatók további részletek.

Pécs városa is csatlakozott a felhíváshoz, méghozzá egy virtuális menettel. Hosszú út vezet ugyanis a kisgyerekkori természetes önzéstől a felnőttek tudatos önzetlenségéig, s ez az út bennünk van. A fejünkben, lelkünkben, szívünkben dől el, mit teszünk, és amíg ráébredünk önmagunk lehetőségeire, addig sokat kell tanulnunk. Pécs a tanulás útján kívánja vezetni a menetét, amikor igyekszik követésre méltó példaképekkel megismertetni a városi honlapra látogatókat.

Erdélyben járt a Világ Körüli Menet

Szeptember 23-án a Világ Körüli Menethez csatlakozott Böjte Csaba atya meghívására Dévára látogatott és négy napot töltött a szervezők egy csapata. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja a sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.

Böjte Csaba testvér csatlakozásakor nagy szeretettel hívta meg a szervezőket, hogy előadásokat, foglalkozásokat tartsanak a Gyerekeknek az erőszakmentesség témájában, amit örömmel vállaltak. A szervezők az otthonon kívül, iskolákban, más intézményekben is előadást tartottak a Világ Körüli Menetről, annak üzenetéről.

Látogatás Déván, Torockón és Kolozsváron

Szeptember 23-án a Világ Körüli Menethez csatlakozott Böjte Csaba atya meghívására Dévára látogatott a szervezők egy csapata, ahol 4 napot töltöttek el. Miután Böjte Csaba fogadta a humanistákat, Karda Róbert, a dévai gyerekotthon munkatársa először a torockói gyermekotthonba, majd a kolozsvári egyetemistákhoz vitte el őket.

Másnap a dévai Téglás Gábor iskolában hat osztálynak mutatták be a Világ Körüli Menetet a Békéért és az Erőszakmentességért. Déva magyar tanítási nyelvű iskolája a román és a magyar állam együttes támogatásából jött létre.

Az eseményen nemcsak diákok, hanem tanárok is részt vettek. A beszélgetés után az iskola azonnal csatlakozott a Menethez, a közös együttműködés jegyében. Tervbe vették, hogy tavasszal a dévai vár alatti sportpályán is megszervezik a hagyományosan évente megrendezendő Fáklyás Békejelet.

Gáspár-Barra Réka, a Nyugati Jelen újságírója interjút készített a szervezőkkel, amely a Temesvári Rádió magyar nyelvű műsorában hétfőn adásba került.

A dévai eseményekről szóló cikk október 2-án, a Menet indulásának napján jelent meg a Nyugati Jelenben.

Szász Csilla, a dévai házfőnök segítségével a szervezőknek lehetőségük nyílt hétvégén kézműves-foglalkozásokat tartani a gyerekeknek. A legjobb rajzok rövidesen kiállításra kerülnek.

Kapcsolat, szervezési vagy egyéb segítség, bekapcsolódási lehetőség:
Kollár Adrien: \n doktoradrusz@gmail.com

Címkék: nemzetközi pécs szent györgy vitézei lovagrend