Magyarok szövetsége: Magyarok Országos Gyűlése hangulatképekel, videókkal

Magyarország legrangosabb és legszínvonalasabb szabadtéri kulturális rendezvényén tavaly még „alig” 300 ezren vettek részt. Számomra nem volt pontosan megítélhető az idei látogatók száma, azonban a tavalyi és az idei rendezvény összevetésével erősen úgy tűnik, hogy a tavalyinál biztosan többen voltunk. Arra bíztatnék mindenkit is, hogy ítéljék meg akár itt a cikk alatt beszélgetve, ki hogyan gondolja, hányan lehettünk az idén.

network.hu

Megérkeztek a nagykunsági csikósok a bejárat melletti csárdához

A Magyarok Országos Gyűlése mintegy kiegészíti a csíksomlyói búcsú magyarság összetartó szakrális csodáját, nemzetegyesítő, lélekemelő tisztaságát. Mégpedig az összmagyarság kultúrájának, hagyományvilágának teljes körű bemutatásával, szellemi értékeink életre keltésével, világszínvonalú és gondosan válogatott magyar termékeink reprezentatív vásárával.

network.hu

A rendezvény három színpadán a magyar könnyűzene és népzene legkiemelkedőbb képviselői játszottak. A jobbnál-jobb koncertek alatt még az időnként eleredő eső ellenére is a tetőfokán volt a hangulat.

network.hu

A Pusztaegyetemen tudományos, gazdasági, magyar szellemiséget, őstörténetet bemutató előadások váltották egymást a magyar irodalom és nepművészeti alkotások remekeivel.

Közben a gyerekek népi játékokkal játszhattak: volt itt szalmába ugrás,

network.hu

szabadtéri játékvár, ahol fakardokkal és pajzsokkal vívhattak a picik.

network.hu

lehetett lovagolni és íjászkodni, solymászni is ezen sportok  nagymestereinek útmutatója és példája alapján.

Még Rovásoskola sátor is volt, ahol élvezetes hangvétellel a rovásvetés szellemiségén, alapgondolatain keresztül vezették be a tanulókat a történelmi írásunk rejtelmeibe.

Míg a gyerekek önfeledten játszottak, a Találmánysátorban a  felnőttek a legfrissebb magyar találmányokkal ismerkedhettek meg,

network.hu

a Könyvsátorban megpihenve pedig kedvükre olvasgathattak az értékes és színvonalas történelmi, művészeti, irodalmi könyvek bő sorából válogatva.

network.hu

A betegeket egy egész Gyógyító falu, benne vagy száz természetes gyógyító eljásárokat gyakoló lelkes önkéntes gyógyász várta, az ősi magyar gyógymódok avatott ismerői.

A Bösztörpusztára látogatók büszkeséggel hallgathatták vagy akár meghatódottságukban a könnyeiket is szabadjára engedhették a Magyarok Szövetsége tehetségkutató versenye döntőseinek néha hihetetlen előadásai láttán éppúgy, mint a helyszínen zajló hagyományos magyar esküvők és keresztelők lélekemelő hangulatától elérzékenyülten.

Igazi családi élmény volt többször átpásztázni a vásározók utcáin a népi kézművesek bemutatóit, ahol a gyerekek elleshették

network.hu

és ki is próbálhatták a mesterek útmutatóin keresztül a kovácsolás, szövés, fonás, fafaragás stb. műveleteit.

network.hu

Nem utolsó sorban pedig részt vehettek Magyarország legnagyobb szabású történelmi élőképén, a közel 2000 fő közreműködésével létrejövő lovas, íjász és gyalogos harcászati bemutatón.

network.hu

S hogy a Magyarok Országos Gyűlésén nem csak a lelkünk telik meg csordultig, arra garancia a Kárpát-medence minden részéről érkező több száz kézműves, akiknek termékei egyik-másikának kipróbálása, megízlelése, megvásárlása nélkül egyszerűen nem lehetett hazamenni.

network.hu

Helyi kemencékben sült a kenyér és az egytálétel a szereplőknek, szervezőknek, segítőknek (kiknek személye gyakran össze is keveredett a szerepkörök között).

network.hu

Hangolatos volt a kereskedők utcája a gémeskút mellett, ahol díjnyertes sajtokat, kenyérlángost, remek illatú és ízletes ételeket kaphattunk, valamint borokat, természetes és magas gyümölcs tartalmú italokat meg persze a magyarok sörét vagy akár hozott üvegbe kimért termelői tejet. Kinek mire volt épp kedve.

network.hu

Végig, a rendezvény tevékeny szemlélői voltak a házigazda Kiskunsági Nemzeti Park egyenruhás őrei, akik a Zöld Pont sátorral és nagyon sok önkéntes segítő, kihelyezett szelektív gyűjtő és szemetes edény, vízgyűjtő és elvezető stb. segítségével sikeresen felvették a harcot a tudatos és gondos látogatókkal a szemét folyamatos felgyülemlésével és így együtt idén is tisztán tudtuk megőrizni a nagy számú látogató ellenére a Nemzeti Park épségét és szépségét.

A MOGY szelleme

A programok sora

A történelmi lovasparádé

Pusztamúzeum

A Nagyszínpad fellépői

Sajnos a Kormorán koncert a lezúduló viharos eső miatt igen rövidre sikeredett:

A többi koncert, fellépés viszont nagy élmény volt.

Neked melyik műsor tetszett legjobban, melyik volt legnagyobb hatással rád?

A magunk.hu, jómagam és sok más lelkes filmes közös beszámolójaként állt össze ez a cikk.

Címkék: magyarok országos gyűlése mogy